Ses vi på Syfestivalen?

Jag kommer att finnas vid Workshoptorg 2 (nära monter B12:05) och visa hur man lägger upp två olika sorters söta picotkanter. Det finns garn och ganska många stickor (ska gå leta fram fler alldeles strax).

Så här ser den ena stickade picotkanten ut. Superenkel att göra.

Jag kommer också att visa uppläggningen från Kanalöarna som också blir en liten picotkant. Den ser krånglig ut men är egentligen ganska enkel den också. Och kolla så fin den blir.

Eller kom bara förbi och säg hej! Det vore kul. Jag sitter hemma och jobbar så mycket alldeles ensam så nu är jag lite sällskapssjuk…

Jag lovar att jag inte är lika farlig som jag ser ut…

Långsamt och lite krångligt

Att sticka en fiskartröja/gansey på stickor 2 mm går ju inte fort, men det blir fint för att mönstret syns så bra när man stickar tätt. Nu ser det ganska knöligt ut, men det blir nog bättre efter blockning.

Jag stickar i Frangipanigarn som är femtrådigt och hårt tvinnat, gjort för just strukturmönster. Det är kul att prova ett (för mig) ny garnsort.

Eftersom jag aldrig klarar av att följa ett mönster hur mycket jag än försöker så har jag ritat om några diagram och även gjort några extra för att fylla ut partiet som skulle slätstickas.

Det som från början var en enkel sjöstjärna längst ner på tröjan har jag fyllt på med “diamanter” så att det ser mer ut som en bård.

Och i mönstret med Livets träd har jag lagt till ett träd med hålmönster (som kallas openwork på engelska) mitt fram på framstycket. Det fanns på den gamla tröjan från 50-talet som Myag från Eriskay hade med och visade och jag provstickade tills det såg ut som på Myags tröja.

Jag älskar namnet Livets träd och det är ett väldigt vanligt mönster med gamla anor. Det stickas även som flerfärgsmönster.

Jag gjorde också en annan sorts picotuppläggning som heter “uppläggningen från Kanalöarna”. Den ska jag visa hur man gör på Syfestivalen i Stockholm i helgen. Kom gärna till mitt workshopbord (på Workshoptorg 2) och prova!

Ses vi på Syfestivalen?

Jag kommer att finnas vid Workshoptorg 2 (nära monter B12:05) och visa hur man lägger upp två olika sorters söta picotkanter. Det finns garn och ganska många stickor (ska gå leta fram fler alldeles strax). Så här ser den ena stickade picotkanten ut. Superenkel att göra. Jag kommer också att visa uppläggningen från Kanalöarna som…

Klar för start!

Om du vill vara med och sticka den fina strukturmönstrade fiskartröjan som är med i senaste numret av tidningen så tycker jag att vi sätter igång nu. Hoppas att du har garn och stickor redo. Egentligen hade jag tänkt starta i slutet av september, men insåg att det inte var någon bra idé eftersom jag…

Nästa nummer närmar sig

Nu jobbar jag för fullt på nummer två av Svenska Garnbladet. Det har dröjt lite längre än vad jag hade tänkt – men tiden går som bekant fort när man har roligt. Och jag har fått göra så himla många roliga saker att fylla tidningen med! Jag kan lova att det blir ett lika späckat…

Premiär!

Välkommen till första numret av Svenska Garnbladet. Du får 40 sidor reportage och annan läsning, plus massor av olika tips, teststickning av nya garner och tio fina mönster! Många av mönstren är specialgjorda för tidningen, som Carina Olssons fina halskrage i Fair Isle-mönster och Anna Bauers söta topp inspirerad av halländskt broderi. Det är tema…

Klar för start!

Om du vill vara med och sticka den fina strukturmönstrade fiskartröjan som är med i senaste numret av tidningen så tycker jag att vi sätter igång nu. Hoppas att du har garn och stickor redo.

Egentligen hade jag tänkt starta i slutet av september, men insåg att det inte var någon bra idé eftersom jag då var på Shetland med en grupp stickare under Shetland Wool Week.

Då hade jag lite annat att sticka på, i Shetlandsgarn – nämligen en Buggiflooer Beanie som var årets Wool Week-mössa med sött mönster av blommor.

Mössan blev klar på planet tillbaka till Edinburgh…

Men nu är jag redo att sätta igång med min gansey, som jag stickar i ett femtrådigt, rundtvinnat garn som heter Frangipani. Jag valde färgen vitt för att mönstret ska synas ordentligt.

Även på Shetland har de förstås stickat fiskartröjor (eftersom de fiskade) och på museet i Lerwick fanns det en liten mini-utställning med fiskartröjor som återskapats från gamla fotografier.

Den här Shetlandströjan har ett annat mönster än tröjan vi ska sticka, som är inspirerad av Eriskaymönstren från Yttre Hebriderna.

Men alla fiskartröjor är fina på sitt sätt och du har stor frihet att använda ett annat mönster om du hellre vill det. Det kommer nog jag själv att göra eftersom jag är så klåfingrig och har svårt att helt följa en beskrivning till punkt och pricka.

Jag kommer att lägga upp bilder på min stickning både här på bloggen och på mitt instagramkonto (där jag heter borntoknit) om du vill se vad jag hittar på.

Använd gärna hashtaggen #svenskagarnbladet och #svenskagarnbladetkal så ser jag bilderna du lägger upp.

Nästa nummer närmar sig

Nu jobbar jag för fullt på nummer två av Svenska Garnbladet. Det har dröjt lite längre än vad jag hade tänkt – men tiden går som bekant fort när man har roligt. Och jag har fått göra så himla många roliga saker att fylla tidningen med! Jag kan lova att det blir ett lika späckat nummer som det första.

Precis som nummer 1 kommer nummer 2 att innehålla många, långa och korta reportage, fina mönster, sticktips, garnprovning och en kul krönika (ett helt nytt inslag).

Min fotograf Elise Florman och jag har, till exempel, besökt Båvens spinneri och fått lära oss allt (nästan) om hur ull förvandlas till en härva av kunniga Karin Lundqvist.

Tidningen är helt digital, men det går att ladda ner den som en pdf och printa själv om man vill. Det går också att göra med varje enskilt mönster.

När det nya numret dyker upp kommer det första numret att finnas kvar i ett arkiv – så ingenting försvinner så länge du har en aktiv inloggning.

Jag kommer att skicka ut ett mejl till alla prenumeranter när nästa nummer är klart så att du vet när du kan logga in och läsa – och kolla vad du vill sticka.

Premiär!

Välkommen till första numret av Svenska Garnbladet. Du får 40 sidor reportage och annan läsning, plus massor av olika tips, teststickning av nya garner och tio fina mönster! Många av mönstren är specialgjorda för tidningen, som Carina Olssons fina halskrage i Fair Isle-mönster och Anna Bauers söta topp inspirerad av halländskt broderi.

Det är tema Shetland med många reportage som handlar om Fair Islestickning. Möt de nya unga stickarna, som redan är otroliga på att kombinera färger – Ella Gordon och Terri Leask.

Heléne Wallin och Anna Larsson har tagit sig ända ut på den lilla ön Fair Isle för att få uppleva hur livet är där – en resa som bjöd på en hel del överraskningar. De bodde hemma hos franska Marie Bruhat som ordnar särskilda sticksemestrar.

Och Carina Olsson har inte bara hunnit göra ett fint mönster till tidningen, hon har också börjat jobba med sin andra bok om Fair Islestickning. Läs om hur det var för henne att komma tillbaka till Shetland efter pandemin för att hämta ny inspiration.

Agnes Brandels, pressbilder, 2022, Lind & Co

Jag har träffat och intervjuat både Maja Karlsson och Lotta Lundin som hunnit ge ut flera stickböcker och nya stjärnskottet Agnes Brandels. Hennes första bok kom i höstas och nu har hon precis börjat med nästa, plus att hon är designansvarit på garnföretaget Svarta Fåret.

Ullexperten Annkristin Hult berättar om vad som händer på den svenska ullfronten och vad vi behöver göra för att bli ännu bättre på att ta tillvara ullen. Medan materialexperten Björn Florman reder ut vad du som garnkonsument ska tänka på för att kunna sticka mer hållbart.

Men framför allt är det många fina mönster, både enkla som en slipovern i trendigt tweedgarn, mysiga som flättröjan i dubbelt mohairgarn och lite långsammare och krångligare som mössan och vantarna i samma färger och mönster som Fair Isle-tröjan som Paul McCartney hade på sig på 70-talet.

För dig som älskar klassiska tröjor och koftor med okmönster bjuder jag på ett par beskrivningar från norska Rauma, en herrtröja och en damkofta.

Och så finns det också ett par sockor med gulliga får stickade i nya garnet Raggi Tencel och ett litet gosefår för de minsta, stickat i bouclégarn för att få den rätta, lockiga pälsen.

Jag har redan fuskat och köpt garn till toppen av Anna Bauer, för jag tänker att vi kan sticka den tillsammans i en Knit Along. Om någon vill vara med så lägger vi upp den 1 maj!

En extra bonus är att du kan ladda ner varje beskrivning som en pdf så att du antingen kan printa eller ha den i mobilen eller paddan.