Premiär!

Välkommen till första numret av Svenska Garnbladet. Du får 40 sidor reportage och annan läsning, plus massor av olika tips, teststickning av nya garner och tio fina mönster! Många av mönstren är specialgjorda för tidningen, som Carina Olssons fina halskrage i Fair Isle-mönster och Anna Bauers söta topp inspirerad av halländskt broderi.

Det är tema Shetland med många reportage som handlar om Fair Islestickning. Möt de nya unga stickarna, som redan är otroliga på att kombinera färger – Ella Gordon och Terri Leask.

Heléne Wallin och Anna Larsson har tagit sig ända ut på den lilla ön Fair Isle för att få uppleva hur livet är där – en resa som bjöd på en hel del överraskningar. De bodde hemma hos franska Marie Bruhat som ordnar särskilda sticksemestrar.

Och Carina Olsson har inte bara hunnit göra ett fint mönster till tidningen, hon har också börjat jobba med sin andra bok om Fair Islestickning. Läs om hur det var för henne att komma tillbaka till Shetland efter pandemin för att hämta ny inspiration.

Agnes Brandels, pressbilder, 2022, Lind & Co

Jag har träffat och intervjuat både Maja Karlsson och Lotta Lundin som hunnit ge ut flera stickböcker och nya stjärnskottet Agnes Brandels. Hennes första bok kom i höstas och nu har hon precis börjat med nästa, plus att hon är designansvarit på garnföretaget Svarta Fåret.

Ullexperten Annkristin Hult berättar om vad som händer på den svenska ullfronten och vad vi behöver göra för att bli ännu bättre på att ta tillvara ullen. Medan materialexperten Björn Florman reder ut vad du som garnkonsument ska tänka på för att kunna sticka mer hållbart.

Men framför allt är det många fina mönster, både enkla som en slipovern i trendigt tweedgarn, mysiga som flättröjan i dubbelt mohairgarn och lite långsammare och krångligare som mössan och vantarna i samma färger och mönster som Fair Isle-tröjan som Paul McCartney hade på sig på 70-talet.

För dig som älskar klassiska tröjor och koftor med okmönster bjuder jag på ett par beskrivningar från norska Rauma, en herrtröja och en damkofta.

Och så finns det också ett par sockor med gulliga får stickade i nya garnet Raggi Tencel och ett litet gosefår för de minsta, stickat i bouclégarn för att få den rätta, lockiga pälsen.

Jag har redan fuskat och köpt garn till toppen av Anna Bauer, för jag tänker att vi kan sticka den tillsammans i en Knit Along. Om någon vill vara med så lägger vi upp den 1 maj!

En extra bonus är att du kan ladda ner varje beskrivning som en pdf så att du antingen kan printa eller ha den i mobilen eller paddan.

14 reaktioner till “Premiär!

 1. Underbart ska bli så roligt att få läsa tidningen. Ser framemot det ❤️

  1. Hej!
   Du fyller i kontaktformuläret här på sidan så får du ett mejl med betalningsinstruktioner. Så roligt att du vill ha tidningen! Mvh Johanne

  1. Hej! Det finns ett kontaktformulär på hemsidan som du kan fylla i. Sedan får du betalningsinstruktioner och så småningom ett inlogg till tidningen när allt är klar. Hälsningar Johanne

 2. Hej! Jag beställde och har fått 1:a numret av Garnbladet. Vill gärna fortsätta med tidningen.
  MVH
  Inga-Lill Serby

  1. Hej! Så roligt att du vill fortsätta ha tidningen. Det är ett fint betyg. Jag kommer att skicka ut förnyelseavi när nästa nummer kommer. Vänliga hälsningar Johanne

  1. Hej! Det går bra. Du kan betala med Paypal eller via bank eftersom Danmark är med i EU. Det är redan flera läsare från Danmark – så kul! Om du anmäler dig i formuläret så skickar jag betalningsinstruktioner. Hälsningar Johanne

Lämna ett svar

%d